Bel voor een afspraak of spoed 0227 58 12 34

Zie ook de rubriek vaccinaties

SAS

S.A.S. is de afkorting voor de aandoening ‘Secundair (dus in tweede instantie) Atonie (stilliggen maag-darmkanaal) Syndroom (alle verschijnselen ervan). Vooral het konijn en de cavia zijn gevoelig voor dit syndroom.
   

CaviaVooral valt bij het dier op dat ze niet meer eten en drinken (anorexie). Dit kan komen door stress als gevolg van eenzaamheid of schrikken. Maar ook slechte voeding, verkeerde huisvesting, te lange tanden, haken op de kiezen, of door bijvoorbeeld een heel ander ziektebeeld.

Door het niet meer eten valt vrij snel, secundair, de werking van het maag-darmkanaal stil. Er komt weinig droge of helemaal geen ontlasting meer, het dier wordt lusteloos, traag en droogt uit.

Buikpijn ontstaat doordat er in het stilliggende maag-darmkanaal gasvorming (gisting) optreedt. De darmen raken opgeblazen en dat geeft erge krampen.

Preventie

Het beste is er voor te zorgen dat S.A.S. geen kans krijgt, door de conditie van het huisdier zo goed mogelijk te houden en stress te vermijden. Eenzaamheid voorkomen, ruime huisvesting met mogelijkheid om te kunnen schuilen.

Vooral altijd de mogelijkheid geven om goed hooi te eten, voorzichtig met koolsoorten en een afgepaste hoeveelheid voer.

Niet de gemengde korrels, omdat het dier geneigd is om selectief de lekkere onderdelen ervan te eten en de rest ervan te laten liggen. Daarom het best pellets (persbrokjes) geven. Wij adviseren Science selective, dat tegenwoordig in veel varianten bij ons verkrijgbaar is.

Behandeling

Naast het oplossen van de oorzaak, is weer gaan eten het allerbelangrijkste. Desnoods onder dwang met daarvoor geschikt in water op te lossen voeding (in poedervorm) door een spuitje of pipet.

Het opheffen van het vochttekort bij uitdroging (infuusje) en het weer op gang helpen van de functies en beweging van het maag-darmkanaal (medicatie). En uiteraard de optredende pijn bestrijden.




 

Back to Top