Bel voor een afspraak of spoed 0227 58 12 34

HEUPDYSPLASIE

Heupdysplasie (HD) betekent letterlijk een verkeerd/abnormaal gevormd heupgewricht.  Het is een ontwikkelingsstoornis. De heupen zijn normaal bij geboorte.

HD ontstaat door een afwijkende groei van het heupgewricht. Hierbij sluit de heupkop niet goed meer aan in de heupkom.

Ontstaan

Heupdysplasie is voor een deel een erfelijk probleem, maar ook groeisnelheid, lichaamsgewicht en omgevingsfactoren, zoals te veel bewegen en een onzorgvuldig samengestelde voeding, bepalen samen of een hond heupdysplasie ontwikkelt of niet.

De abnormale ontwikkeling wordt veroorzaakt door een te snelle groei van het skelet ten opzichte van de spieren, pezen en weke delen.

In de ontwikkeling van de pup leidt deze onevenwichtige groei tot overvulling (gewrichtsvocht) van het gewricht met als gevolg een te grote speling/beweeglijkheid in het gewricht. Deze speling kan in de toekomst leiden tot vervorming van het gewricht met afvlakking van de heupkom en afplatting van de heupkop.

Ook kunnen er door dit proces botwoekeringen ontstaan op de gewrichtsranden en in het allerergste geval is de heup helemaal uit de kom.

Ook overmatig bewegen als de hond nog pup is en een onjuiste of minder ideale samenstelling van de voeding kan heupdysplasie in de hand werken.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door het maken van röntgenfoto's. Er bestaan meerdere mogelijkheden.

Pennhip methode

Naast de officiële HD röntgenopnames, zie verder, is het mogelijk om Pennhip opnames te maken van de heupen van uw hond. Lees meer over deze methode op de website van Pennhip.

Speling in de heupgewrichten speelt een sleutelrol in het ontstaan van heupdysplasie. Hoe groter deze beweeglijkheid hoe groter de kans op het ontstaan van HD op latere leeftijd. Naast de bekende standaard HD foto worden er nog twee extra foto’s genomen, om eventuele speling zichtbaar te maken.

   1: Een compressiefoto waarbij de heupkop maximaal in de heupkom wordt gedrukt.

  2: Bij de distractieopname wordt bekeken in hoeverre de kop uit de kom kan, zoals dat bij een bewegende hond gebeurt.

De Pennhip foto’s kunnen al worden gemaakt vanaf de leeftijd van 16 weken en door de mate van speling in een getal uit te drukken, kan men honden binnen een rasgroep goed vergelijken en heeft men op jonge leeftijd van de hond al een voorspellende waarde voor de ontwikkeling van HD.


De Pennhip methode geeft fokkers een goede basis bij het kiezen van een reu of teef en maakt het de eigenaar van een nieuwe pup mogelijk om met een gericht advies de toekomst in te gaan. Dit alles met het doel om HD in onze hondenpopulaties te verminderen of zelfs uit te bannen.

De drie foto’s worden gestuurd naar de universiteit van Pennsylvania in de Verenigde Staten waar ze worden beoordeeld door een onafhankelijk instituut. Het VCHN is gecertificeerd om Pennhipfoto’s te maken.

Standaard Opname

 

De standaard heupfoto. Een redelijk gewricht zonder tekenen van arthrose.

 

 

Compressie

 

Compressie-opname. Hierbij zijn de heupkoppen in de heupkommen gedrukt . De ideale situatie zoals het zou moeten zijn bij een hond in staande positie.

 

Distractie

 

 Distractie-opname. Dezelfde hond met te duidelijke beweeglijkheid in de heupen zoals dat tijdens belasting bij de hond in beweging zal plaatsvinden.

 

Voor uitgebreidere informatie en advies kunt u contact opnemen met het VCHN, telefoonnummer 0227-581234.

Officiële HD foto

Indien voor het doen van proeven of fokken met de hond Officiële HD-foto's nodig zijn, kan het VCHN deze ook voor u verzorgen.

Conform de regels van de FCI (overkoepelend orgaan rashonden) dient de hond voor het laten maken van HD-rontgenfoto’s minimaal 12 maanden oud te zijn.

Voor enkele grote rassen, die pas later volgroeid zijn, geldt een verplichte minimale leeftijd van 18 maanden. Dit geldt voor de volgende rassen.

Berghond van de Maremmen, Bordeaux Dog, Bullmastif, Duitse Dog. Landseer ECT, Leonberger, Mastiff, Mastino Napoletano, New foundlander, Pyreneese Berghond, St. Bernard.

Voor een goede standaard beoordeling van de heupgewrichten is een heupfoto van de hond in rugligging nodig, waarbij de hond exact recht en symmetrisch moet liggen.

Hoewel het nog steeds de tendens is om zonder enige vorm van sedatie (roesje) de hond te onderwerpen aan het HD onderzoek, is het in onze kliniek mogelijk, en wordt het zelfs wenselijk geacht om het HD onderzoek onder sedatie te laten plaatsvinden. De hond is daarna weer gemakkelijk te antisederen.

Een goede combinatie in het HD onderzoek is op jonge leeftijd uw hond te laten pennhippen en later vervolgens officiële HD opnames te laten maken. Dit maakt het voorspellen van de kwaliteit van de heupen in de toekomst veel zekerder.

Voor het officieel maken van de beide onderzoeken, dient u stamboom en eigendomsbewijs van de hond mee te nemen.

ELLEBOOGDYSPLASIE

Elleboogdysplasie (ED) is een aandoening van de ellebogen, die reeds in het jonge leven van de pup ontstaat en voor de rest van zijn leven een probleem kan blijven.

ED ontstaat als gevolg van stoornissen in de ontwikkeling van het gewrichtskraakbeen. Deze ontwikkelingsstoornis van het kraakbeen staat onder invloed van erfelijkheid, groeisnelheid, voeding en mate van beweging.

Wel staat vast dat ED vanaf de geboorte al in de pup aanwezig is. Een deel van de aangedane dieren ontwikkelt daadwerkelijk klachten, een ander deel niet.

De groep die geen klachten vertoont, vormt een zeer groot risico voor het produceren van nakomelingen met ED, omdat fokken veilig lijkt.

Slechts door een goede selectie te maken bij de fokkerij is het mogelijk om de aandoening te verminderen of zelfs uit te bannen. Dit kan alleen gebeuren als reuen en teven worden gebruikt met de beste ellebogen.

Diagnose

De enige manier om honden te screenen op goede ellebogen is door het maken van röntgenfoto’s.

Voor een goede beoordeling van de ellebooggewrichten op afwijkingen zijn twee foto’s van de hond van beide ellebogen nodig. Voor een aantal rassen moet er foto’s worden gemaakt in 4 richtingen. Dit betreft Labrador Retriever, Golden Retriever, Rottweiler, Berner Sennenhond, Duitse Herder en Bordeaux Dog.

Voor het onderzoek moet uw hond 18 maanden oud zijn, tenzij bij de Golden Retriever, Labrador Retriever, Novia Scotia Duck Tolling, Flatcoated, Duitse Herder en Rottweiler

Zij kunnen al een elleboogonderzoek ondergaan vanaf minimaal 12 maanden.

Officiële ED-foto

De officiële ED-foto's maken wij onder de daarvoor geldende eisen en laten we beoordelen door het ED-beoordelingspanel van de raad van beheer afd GGW.

Voor het maken van de officiele foto’s dient de eigenaar stamboomgegevens van de hond en de eigendomsgegevens mee te brengen.

Back to Top