Bel voor een afspraak of spoed 0227 58 12 34

PARASIETEN

Wormen

Bij het pluimvee zien we dat wormen in het maag-darmkanaal de vertering zodanig kunnen verstoren, dat er diarree en vermagering kunnen optreden.

De kip is gastheer van verschillende soorten maag-darmwormen. Rondwormen zoals de spoel- en haarworm, en verschillende soorten lintwormen.


Spoelwormen zijn de meeste voorkomende wormen bij kippen. Niet alle wormen zijn gelokaliseerd in het maag-darmstelsel. Gaapwormen zitten als volwassen worm in de luchtpijp.

Aan de buitenkant is lastig te ontdekken of uw kippen wormen hebben, via mestonderzoek kunt hier uitsluitsel over krijgen.

Luizen, Vlooien en Mijten

Een veel voorkomende insect bij vogels is de luis. Een langwerpig bruin insect, één tot enkele millimeters groot. Er zijn verschillende soorten luizen, waarvan de meeste leven van huidschilfers of veereiwit.

Net zoals honden en katten kunnen kippen vlooien krijgen.

Mijten behoren tot de spinachtigen. Eén leeft er door bloed te zuigen. Deze zogenaamde rode bloedluis (maar het is een mijt) belaagt kippen in de nacht. Overdag leeft de rode bloedluis in kieren en spleten van het hok.

Een andere mijt kruipt in de schubbige huid van de poten. Als reactie hierop vormt de huid hier dikke harde witte korsten. Dit verschijnsel noemen we kalkpoten.

Vlooien, luizen en mijten zijn goed aan te pakken met het juiste middel. Vraag er naar op de praktijk.

Back to Top