Bel voor een afspraak of spoed 0227 58 12 34

Het bewegingsstelsel wordt goed in beeld gebracht tijdens het klinisch onderzoek van het niet goed bewegende huisdier.

Bij pijn aan de rug of de ledematen kan het dier zich niet goed meer voortbewegen, niet goed meer staan of zelfs fatsoenlijk zitten. Vaak wordt na bijvoorbeeld rust het opstaan heel lastig of zelfs onmogelijk.

Door middel van voelen, (laten) bewegen, reflextesten en kijken, gaan we op zoek naar uitvalverschijnselen of storingen in bewegingsapparaat. Acute problemen na overbelasting, uitglijden of een ongeval zijn vaak duidelijker dan de traag optredende pijn bij slijtage van banden, pezen of gewrichten, zoals bij artrose het geval is.

Om de ernst van de situatie te kunnen inschatten, om te controleren of te bevestigen of er iets is gebroken, maken we gebruik van medische beeldvorming.

Rust, medicatie, verbinden en spalken of zelfs een operatie, moeten het herstel van de beweeglijkheid ten doel hebben. En uiteraard is het onderdrukken van pijn erg belangrijk in de orthopedie.

Medische Beeldvorming

Om structuren in het lichaam beter in beeld te brengen, op zoek naar de oorzaak van het niet goed functioneren van het bewegingsstelsel, gebruiken we digitale röntgen of echoapparatuur.

DIGITALE RÖNTGEN

Digitale Röntgen

In tegenstelling tot de verouderde conventionele röntgen, die uit kostenbesparing nog veel wordt gebruikt, biedt de digitale röntgen veel meer mogelijkheden. Het geeft een perfecte weergave van de structuur van de botten en de begrenzing door het botvlies en de weke delen er omheen.

Alle details worden zichtbaar. De belijningen van gewrichten, belangrijk bij het aantonen van soms minieme afwijkingen, komen in beeld. Met digitaal röntgenen zijn we ook goed in staat om ook de zogenaamde weke delen in beeld te brengen. Dit zijn de banden, pezen en spieren die ervoor zorgen dat we kunnen bewegen.

ECHOSCOPIE

De echo wordt in de orthopedie gebruikt om afwijkingen aan pezen, peesaanhechtingen of gewrichtsbanden nauwgezet in beeld te brengen.

De ernst van de beschadigingen zijn goed te documenteren, ook om te kunnen voorspellen wat er in de toekomst voor kansen zijn op al of niet volledig herstel.

Bij het toedienen van plaatselijk aan te brengen medicijnen door aanprikken, is de exacte plaats alleen onder echoscopische begeleiding op te zoeken. Dit is bepalend voor het bereiken van het beste behandelingsresultaat.

De kracht van een echo is bepalend voor de nauwkeurigheid van het weergegeven beeld. Wij maken daarom gebruik van vier verschillende echo's met vooral een verschil in frequentiebereik.

Operaties

Bij botbreuken is het zaak om zo goed mogelijk genezing van de breuk en daarmee het herstel van de beweeglijkheid te bereiken. Daarvoor is het regelmatig nodig om breuken te 'zetten' via een operatie.

Achterpoot Kat gebroken tussen knie en enkel

Hierbij worden door onze chirurg pennen en/of plaatjes met schroeven gebruikt om losse delen weer aan elkaar te zetten. Regelmatig is alsnog een spalk onder verband en zeker ook rust nadien vereist.

Bij het stukgaan van pezen of banden is meestal een hersteloperatie vereist, om tot een goed en pijnvrij resultaat te komen.

Voorbeelden hiervan zijn het afscheuren van de achillespees bij de enkel, scheuren van de voorste gekruiste band en eventueel beschadiging van de meniscus(sen) in de knie. Maar ook het van zijn plek raken van de knieschijf. Dit noemen we patellaluxatie.

Als blijkt dat er in een gewricht losse stukjes bot of kraakbeen zitten, zoals bij de aandoeningen OCD of LPC, is het belangrijk dat deze worden verwijderd. Dit om verdere schade aan het gewricht te voorkomen.

Bij het VCHN worden de meeste van deze operaties in eigen beheer gedaan.

Back to Top