Bel voor een afspraak of spoed 0227 58 12 34

Er komt een dag dat u afscheid moet nemen van uw trouwe huisgenoot, hoe vervelend dat ook is. Het is verstandig om daar van te voren al eens over na te denken.

Wanneer inslapen?

Wanneer is het tijd om een huisdier in te laten slapen? Dat is een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Veel mensen hopen, dat als het einde van hun huisdier nadert, ze hem of haar op een ochtend rustig overleden zullen vinden. Een natuurlijke dood op deze manier komt echter weinig voor.

Heel vaak moet er besloten worden tot inslapen, zodra uw huisdier geen dierwaardig bestaan meer heeft.

Geen dier en geen situatie is hetzelfde, zodat steeds weer zorgvuldig afgewogen mag worden of, en wanneer euthanasie raadzaam is. Het streven is uiteraard om de beste oplossing voor u en het dier te vinden.

Pijn

Honden kunnen pijn uiten door onrust, door hijgen en trillen, of door de interesse in de omgeving te verliezen. Ook niet of moeilijk eten en drinken, of moeilijk opstaan en gaan liggen zijn tekenen dat het niet goed gaat. Als een hond een pijnscheut krijgt, wil hij wel eens piepen. Bijvoorbeeld een hond met rug- of gewrichtsklachten die in of uit de auto springt.

Katten zijn eerder geneigd om steeds stiller te worden en zich terug te trekken.

Vogels zijn slaperig en zitten met hun veren bol.

‘Knaagdieren’ zoals konijnen en cavia’s eten niet meer en zitten stil in een hoekje. Zelfs bij ernstig letsel, zoals een gebroken poot, zullen ze geen geluid maken.

Veel dieren lijden vaak pijn in stilte! Vaak zijn er oplossingen. Niet altijd.

De euthanasie

Als u besloten heeft om uw huisdier in te laten slapen, of twijfelt of dat nodig is, kunt u een afspraak maken.

Het inslapen kan bij ons in de praktijk gebeuren of bij u thuis. Als u uw dier thuis wilt laten inslapen, maak dit dan liefst, indien mogelijk, tijdig kenbaar bij de assistente. Dan kunnen wij uw verzoek zorgvuldig inplannen.

Daarna

We zetten voor u de mogelijkheden op een rijtje:

Begraven

Dat is mogelijk in (uw) eigen tuin. Het graf moet wel minimaal 60 centimeter diep zijn. De andere mogelijkheid is begraven op een dierenbegraafplaats.

Cremeren

In een huisdierencrematorium wordt uw huisdier netjes en waardig gecremeerd. U kunt kiezen tussen een individuele en collectieve crematie. Bij een individuele crematie is het mogelijk de as terug te vragen in een uitstrooiblik(je) of urn.

Standaard Urnen

Het vervoer naar het crematorium kunt door ons laten verzorgen of zelf doen.

Zie ook dierencrematoriumheerhugowaard

Destructie

Uw huisdier wordt op de dierenartspraktijk opgehaald door het destructiebedrijf en vervolgens vernietigd. In dit geval kunt u uw huisdier bij ons achterlaten of, als hij thuis overleden is, bij ons brengen.

Wanneer u nog vragen heeft, kunt u altijd contact met ons opnemen.

Back to Top