Bel voor een afspraak of spoed 0227 58 12 34

URINEWEGINFECTIES

Urineweginfecties bij de kat komen vaak voor.

Klachten en Symptomen

De verschijnselen zijn vaak iets meer drinken, maar vooral vaak proberen te plassen. Ook op ongebruikelijke plaatsen. De urine kan een rode kleur hebben door bloed.

Oorzaken

Naast de toevalstreffers, waarbij bacteriën uit het darmkanaal in de blaas een ontsteking kunnen veroorzaken, kunnen urineweginfecties worden veroorzaakt door blaasgruisproblemen of zelfs grotere blaasstenen.

Bij vermoeden hiervan is urineonderzoek zeker aanbevolen. Grotere steentjes worden aangetoond door het maken van een röntgenfoto.

 

Blaasgruis onder MicroscoopVORMING VAN BLAASGRUIS

Bij katten komt het verschijnsel van blaasgruisvorming veel voor. Het is een aandoening waarbij katten die er gevoelig voor zijn, kristallen of zelfs steentjes ontwikkelen in de blaas.

Hierbij is er een versterkte kans op de ontwikkeling van een urinewegirritatie of -infectie. Er treden blaaskrampen op en het dier probeert steeds te plassen, terwijl er maar weinig urine komt.

In tegenstelling tot wat veel gedacht wordt, komt blaasgruisvorming net zo vaak voor bij de poes als bij de kater. Het staat ook los van het feit of ze onvruchtbaar zijn gemaakt of niet.

Verstopping

Mannelijke dieren raken eventueel verstopt, zodat plassen onmogelijk wordt. Poezen hebben een bredere plasopening, waardoor kristallen en kleinere steentjes nog uitgeplast kunnen worden.

Deze aandoening is vooral bij katers levensbedreigend. Enkele uren na het verstopt raken van de plasbuis, raakt het dier ernstig in de problemen.

Buikpijn en veelvuldig willen plassen (steeds op de bak gaan of kuiltjes graven in de grond buiten), zonder dat er wat komt. De kater wordt sloom en traag en miauwt vaak klagelijk.

Blaasgruis-diëten

Als na onderzoek van de urine in het laboratorium blijkt dat de kat lijdt aan blaasgruis (struviet), zijn de kristallen en kleine steentjes in eerste instantie op te lossen door een blaasgruis-oplossend dieet. Dit dient zes weken te worden opgenomen door de kat.

Daarna is het noodzaak om de vorming van nieuwe kristallen te voorkomen met een blaasgruis-voorkomend dieet. Grotere steentjes worden operatief verwijderd.

We willen u er op attenderen dat er veel voedingen in de handel zijn die doen voorkomen blaasgruis te 'helpen' oplossen, maar ze helpen niet of onvoldoende.

We zien veel terugvallers op deze voedingen. Laat u goed voorlichten.

 

NIERFALEN

Chronisch Nierfalen

Eén van de meest voorkomende aandoeningen bij katten is een vermindering van de nierfunctie. Deze aandoening wordt Chronisch Nierfalen genoemd. Eén op de drie oudere katten krijgt last van deze kwaal.

Het ontstaan van deze aandoening wordt vooral bepaald door de samenstelling van de voeding die een kat normaal gesproken krijgt. Eiwit-, zout- en fosforrijke voeding verhoogt het risico op het krijgen van nierfalen.

Klachten en symptomen

Klachten die de kat krijgt zijn onder andere vermagering, sloomheid, afwezig gedrag, braken en veel drinken en plassen of juist helemaal niet drinken en plassen. De dierenarts stelt de diagnose aan de hand van lichamelijk onderzoek, de symptomen en een bloed en/of urine onderzoek.

Medicatie

Helaas is de aandoening niet te genezen. Door de juiste medische behandeling is het wel mogelijk de klachten te verminderen en het ziekteproces te vertragen. Op dit moment bestaat de behandeling uit het geven van medicijnen en speciale dieetvoeding.

Nierdieet

Een speciaNierdieet Katal nierdieet kan het leven van een kat met een nieraandoening aanzienlijk verlengen. Onderzoek op de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht naar de effecten van diverse diëten heeft dit uitgewezen.

Bij de behandeling van een kat met nierfalen is het geven van een speciaal samengestelde voeding (nierdieet) ontzettend belangrijk. Deze diëten zijn zodanig uitgebalanceerd, dat de lichamelijke klachten worden verminderd.

Daarnaast is bewezen dat de aandoening hiermee kan worden vertraagd. Dit betekent dat een kat met nierfalen op een nierdieet langer leeft dan op een normale voeding.

 

LEVERFALEN

Zoals de nieren bij nierfalen, kan ook de lever moeite krijgen met het uitvoeren van zijn functies. De afvalstoffen uit het lichaam worden niet goed meer omgezet naar stoffen die door de nieren kunnen worden afgevoerd.

Klachten en Symptomen

De kat wordt misselijk en kan gaan braken. Sommige stoffen uit de lever kleuren de huid of de zichtbare slijmvliezen van het oog en de binnenzijde van de lippen geel. Dit wordt geelzucht genoemd.

Omdat waardevolle bouwstoffen niet goed meer kunnen worden benut, vermagert de kat. Meer drinken en meer plassen worden ook vaak gezien.

Behandeling

Naast de juiste medicatie, bestaat ook bij leverfalen een goed dieet om het vermageren te verminderen en vooral om de afvalstofproductie sterk te reduceren, waardoor het nog goed werkende leverweefsel wordt ontzien en de taak van de totale lever wordt verlicht.

 

HUIDPROBLEMEN

Patiënten met huidproblemen vormen een grote groep binnen ons totale patiëntenaanbod. Problemen van de huid kunnen behalve gemaakt door verwonding, hormonaal zijn, door infectie of parasieten veroorzaakt worden, of in gang gezet zijn door overgevoeligheid voor voedingbestanddelen of stoffen uit de omgeving. Soms vormen blootstelling aan chemische stoffen of hitte de basis van het probleem.

Klachten en Symptomen

Vaak gaan huidproblemen vergezeld van jeuk en kaalheid. De huid is rood, schilferig of bedekt met blaasjes, wondjes of korsten. Met als gevolg dat het dier blijft krabben.

Diagnose en Behandeling

Onderzoek zal de oorzaak moeten achterhalen. Daarna is het belangrijk om de schade te beperken en te herstellen met behulp van medicatie of dieetvoeding.

Vooral in geval van voedingsallergie, is een honderd procent zuiver hypoallergeen dieet noodzakelijk, maar ook om een normale huidfunctie te ondersteunen is een omegavetzuur dieet van groot belang.

Vaak zijn ook medicinale shampoos heel geschikt om in ieder geval een deel van de problemen op te lossen en is het zaak om bij parasieten, deze te bestrijden met de juiste middelen, zonder de aangetaste huid nog verder te beschadigen.

 

SCHILDKLIERPROBLEMEN

Bij de kat zien we regelmatig dat de schildklier te sterk werkt.

Klachten en Symptomen

Het duidelijkste kenmerk van een te sterk werkende schildklier is het sterk vermageren van de kat. Dit komt omdat het schildklierhormoon een belangrijke rol speelt in de verbranding van energie, waaronder vetten. Ook is ze ondanks haar wat hogere leeftijd de hele dag druk in de weer.

Diagnose en Behandeling

Deze wordt gesteld door in het bloed de concentratie van het schildklierhormoon te meten.

Bij een vastgesteld teveel wordt in tabletvorm een schildklierremmend medicament gegeven. Tussentijdse controle maakt duidelijk of hiervan genoeg gegeven wordt.

Het ondergewicht kan bestreden worden door een voeding te geven, geschikt voor te magere patiënten.

 

OVERGEWICHT

Overgewicht of obesitas is een onderschatte ziekte. Denkt u aan de vervroegde slijtage van het bewegingsstelsel door de voortdurende overbelasting.

Dit geldt ook voor de organen zoals lever, nieren en alvleesklier, die het door dit verhoogde aanbod aan lichaamsvet, veel zwaarder te verduren hebben.

Hartfunctie en daarmee de bloeddruk staan continu onder stress, wat vèrstrekkende gevolgen kan hebben.

Diabetes en Artrose

Bij de overwichtige kat is suikerziekte ofwel diabetes mellitus, het meest geziene probleem. Hierbij faalt de normale energiehuishouding. Ploseling vermageren, terwijl de kat nog goed eet is, naast het vele drinken, erg opvallend.

Als uw kat suikerziekte heeft, kan dit worden behandeld door twee keer daags insuline te prikken, in combinatie met een dieetvoeding waaruit de energie geleidelijk over de dag verspreid vrijkomt in het lichaam.

Naast suikerziekte is artrose de meest opvallende aandoening die toeslaat. Hierbij zijn de gewrichten van de rug en/of ledematen door de continue overbelasting blijvend beschadigd. Dit kan met veel pijn gepaard gaan, hoewel de kat vaak in stilte lijdt.

Dieetspreekuur

Om goed om te gaan met het overgewicht van uw kat, hebben we dieetspreekuren in de praktijk. Kosteloos wordt u voorzien van goede tips. Het gewicht van uw huisdier wordt bijgehouden en vervolgd, om resultaten zichtbaar te maken of om adviezen bij te stellen.

Indien nodig wordt u geadviseerd om uw huisdier FRD te gaan voeren.

Dit dieet bevat nauwelijks calorieën, maar wel de juiste eiwitten, vitaminen, essentiële vetzuren en mineralen per portie. Omdat steeds minder geven van het vertrouwde voer, het risico vergroot op tekorten van essentiële voedingsstoffen en het dier continu honger heeft. En dat kan niet de bedoeling zijn.

Ook voor andere aandoeningen zijn er corrigerende voeders te verkrijgen bij onze praktijk. Onze diëtiste Marga Muurling is op de meeste van onze vestigingen in de gelegenheid u op afspraak te ontvangen. Ook voor gewichtscontrole van uw kat of hond kunt u een afspraak met haar maken. Aan dieetafspraken zijn geen kosten verbonden.

Back to Top