Bel voor een afspraak of spoed 0227 58 12 34

KATER

De kater wordt vruchtbaar vanaf ongeveer zeven maanden. Het is dan normaal om meer op stap te gaan in de buurt en verder van huis te raken. Langzaam maar zeker groeit bij de kater het besef dat hij zijn territorium moet gaan afbakenen om concurrentie te weren.

Dit afbakenen noemen we 'vlaggen' of 'sproeien'. Hierbij spuit de kater wat sterk geurende urine tegen allerlei voorwerpen in en om het huis, wat de bekende sterke en doordringende katerlucht geeft. Ook het klagelijke miauwen valt op.

Castratie

Katers die ongecastreerd blijven, gaan mogelijk zwervend op zoek naar partners. Dit geeft een aanzienlijk groter risico op aanrijdingen.

Het vechten met andere katers heeft vaak verwondingen met abcesvorming tot gevolg. Ook geeft dit meer kans op het oplopen van besmettelijke ziekten.

Daarbij komt dat het sproeigedrag (urine), dat ze als ongecastreerde kater kunnen ontwikkelen, erg ongewenst is in en om uw woning en die van anderen.

Castratie is het verwijderen van de teelballetjes uit het balzakje. Deze ingreep bij uw kater voorkomt veel ongelukken en ongewenst gedrag. U kunt hiervoor een afspraak maken op één van onze vestigingen. Na castratie van uw huisdier wel wat minder voer gaan geven om zwaarder worden te voorkomen. Per slot van rekening wordt voor hem het leven er wat rustiger op.

Chemische castratie

Door het plaatsen van een antihormoonstaafje (Suprelorin) is het mogelijk om de (dek)kater voor een half jaar of langer 'uit de running' te halen. Suprelorin is hier niet voor ontwikkeld, maar we hebben er inmiddels wel goede ervaringen mee.


POES

Een poes heeft gemiddeld 2 tot 3 krolsheidperiodes per jaar, waarin ze per periode meerdere malen krols kan zijn. Een krolsheid houdt per keer twee weken aan, zolang ze niet wordt gedekt. 'Krols' komt van kroelen, het gedrag dat een krolse kat voortdurend vertoont.

De eerste krolsheid treedt op tussen de zes en negen maanden leeftijd. Na dekking stopt de krolsheid direct (dit heet 'geinduceerde' ovulatie) en begint eventueel de dracht van ongeveer negen weken.

Het werpen van enkele tot wel zeven kittens duurt meerdere tot hooguit zelfs vierentwintig uren. De poes zoekt voor het werpen liefst haar eigen plekje uit, waar ze in alle rust haar kittens ter wereld kan brengen.

Drachtpreventie

Sterilisatie

Sterilisatie is de beste oplossing om een dracht te voorkomen. Dit biedt als bijkomend voordeel dat er weinig kans is op de ontwikkeling van melkkliertumoren op latere leeftijd. Zie voor het verloop van de operatie verderop.

Minipil

Het alternatief hiervoor is de wekelijkse minipil voor de poes, bijvoorbeeld als er een nestje in de toekomst gewenst is. Voor de langere termijn wordt het wekelijks geven van de pil ontraden, in verband met de mogelijke bijwerkingen. Te denken valt aan baarmoederontsteking en tumoren in het melkklierweefsel, eierstokken of de baarmoeder. 

De poes kan onvruchtbaar worden gemaakt om te voorkomen dat zij kittens krijgt. Daarvoor kunt u een afspraak maken op meerdere locaties naar keuze. De ideale leeftijd is rond de acht maanden, maar ook op een latere leeftijd is sterilisatie prima mogelijk.

De sterilisatie

Het onvruchtbaar maken van de poes is een veel voorkomende operatie bij de kat. Onderstaande foto's geven een indruk hoe dat in zijn werk gaat.

sterilisatie_poes_1 sterilisatie_poes_2

De kleine huidsnede wordt precies in het midden van de buik gemaakt, waarna met de prepareerschaar de buikspierpees wordt gekliefd. Zodoende blijven de spieren intact. 

sterilisatie_poes_3 sterilisatie_poes_4

De operateur zoekt met de vingers de baarmoeder op en brengt die gedeeltelijk naar buiten. Rechts op de foto, bij de linkerhand van de chirurg, bevindt zich de eierstok.

sterilisatie_poes_5 sterilisatie_poes_6

Er wordt een klein roestvrijstalen klemmetje op de ophangband met de daarin verlopende bloedvaten gezet, waarna de band wordt doorgeknipt.

sterilisatie_poes_7 sterilisatie_poes_8

Nadat dit met beide eierstokken is gedaan, wordt de baarmoederkant van de eierstokken afgebonden en worden de eierstokken verwijderd.

sterilisatie_poes_9 sterilisatie_poes_10

Als de baarmoeder er goed uitziet, gaat ze terug in de buikholte. In andere gevallen wordt ook de baarmoeder verwijderd. Daarna wordt de buikwand gehecht en vervolgens de huid.

sterilisatie_poes_11 sterilisatie_poes_12

Het gebruikte hechtmateriaal is oplosbaar, zodat de patiënt niet terug hoeft te komen voor het laten verwijderen van de hechtingen.

Na injectie van een pijnstiller, mag de poes weer van de operatietafel en uitslapen in haar mandje. 

Back to Top