Bel voor een afspraak of spoed 0227 58 12 34

Ziekte onder de loep

Antivries is een product dat bij veel mensen in huis is. Vaak wordt dit in de garage bewaard en staat regelmatig op ooghoogte van het dier. Antivries is erg lekker vanwege de zoete smaak die het heeft. Daarom zien wij juist in de winter vergiftigingen met antivries bij huisdieren.

Antivries wordt in het lichaam omgezet tot een stof die met calcium kan binden tot calciumoxalaat. Dit is een kristal dat zich ophoopt in de kleine haarvaatjes van de nieren, hersenen en in de wand van de haarvaatjes zelf. Deze haarvaatjes in de nieren zorgen voor de bloedvoorziening van het nierweefsel en voeren ook de afvalstoffen aan die via de urine moeten worden uitgescheiden. Omdat de haarvaatjes verstopt raken en beschadigd worden door de kristallen, wordt de doorbloeding van de nieren verstoord en hopen afvalstoffen zich op in het bloed. Het dier krijgt op deze manier acute nierschade (in het Engels Acute Kidney Injury, AKI, genoemd).

Als de bloedvoorziening in de hersenen minder wordt, ontstaat er schade aan het hersenweefsel. En omdat calcium wordt opgebruikt in het bloed, krijgt het hart met een tekort te maken.

Een dier kan heel acuut ziek worden en vertoont klachten als braken, buikpijn, krampaanvallen, dronken lopen en produceert soms helemaal geen urine meer. Als er te weinig calcium is voor het hart, kan een dier sterven aan een acute hartstilstand.

Een dier met een antivriesvergiftiging moet altijd met spoed worden behandeld omdat de nieren een centraal orgaan zijn in de afvoer van afvalstoffen en in de aanmaak van vitamines en hormonen. Als ze dus niet functioneren, is dit altijd fataal voor het dier. Er moet dus geprobeerd worden om AKI te voorkomen. De rest van de organen moeten ook zo snel mogelijk beschermd worden tegen de gevolgen van deze vergiftiging.

Wist u dat?

Wij voeren de VacciCheck uit op onze praktijk. Deze check is beter gekend als de titerbepaling. De VacciCheck kan worden gebruikt om te bepalen of de vaccinatie voor Distemper, Hepatitis en Parvovirus al nodig is of niet. Deze vaccinatie wordt normaal eens in de drie jaar gegeven.

Veel voorkomende patiënten op de praktijk

Het konijn en de knaagdieren hebben een speciaal gebit: het blijft het hele leven lang doorgroeien. Mensen worden geboren met een vast aantal tanden en deze hebben ook een vaste grootte. Als er slijtage optreedt van onze tanden, groeien die niet meer aan. Het konijn en de knaagdieren worden ook geboren met een vast aantal tanden, alleen slijtage is bij hen noodzakelijk om te voorkomen dat de tanden te groot worden. Bij konijnen groeien zowel de kiezen als de snijtanden het hele leven door. Ongeveer 1mm per dag. Dat lijkt misschien weinig, maar de kiezen zijn maar ongeveer 7mm groot.

Als een konijn dus slecht eet en daardoor ook weinig kauwt, worden de kiezen en snijtanden niet afgesleten en kunnen deze enorm groot worden. Op de kiezen ontstaan dan haakjes die in de tong en in de wang prikken. Hierdoor ontstaan kleine wondjes in de mond die zo pijnlijk kunnen zijn dat het dier stopt met eten. Dit heeft echter tot gevolg dat het gebit nog slechter wordt. De snijtanden kunnen zelfs zo groot worden, dat deze door het gehemelte heen groeien of zelfs de neusgaten in. Dit is enorm pijnlijk.

Een konijn dat langer dan 2 dagen niet eet, kan erg ziek worden. De darmen van konijnen hebben continu voedingsstoffen nodig om goed te functioneren. Ook hun darmflora heeft voeding nodig en raakt snel ontregeld wanneer er geen voeding binnenkomt. Konijnen kunnen dan een gasbuik krijgen (tympanie), kleine keutels of zelfs geen ontlasting en overlijden hier uiteindelijk altijd aan. Bij het onderwerp ‘Beeldvorming’ in deze nieuwsbrief, staat meer informatie over een konijn met tympanie.

Beeldvorming

Tympanie of een gasbuik wordt helaas regelmatig gezien bij konijnen. In de rubriek ‘Veel voorkomende patiënt op de praktijk’ wordt hierover meer uitleg gegeven. Hieronder is een radiografie te zien van een konijn met tympanie. Gas of lucht is op een foto zwart gekleurd (vandaar dat de omgeving rondom het dier altijd zwart is) en naarmate het weefsel dikker is van structuur houdt het meer straling tegen en wordt het weefsel wit. Op deze foto is duidelijk te zien dat er grote slangvormige structuren in de buik zitten die bijna de hele buik in beslag nemen. Dit zijn de darmen die vol zitten met gas. Een konijn eet vaak ruwvoer en dit heeft een korrelig aspect op een radiografie. Dit kunt u goed zien in de witte zone onderin de buik. Normaal moet er meer voedsel dan gas in een konijnenbuik te zien zijn, hier is dat andersom. Een foto is belangrijk omdat er meer oorzaken zijn van een konijn dat slecht eet en een dikke buik heeft, zoals baarmoederontsteking.

Patiënt van het seizoen

Hondje Storm is een Shih Tzu die 9 weken oud was toen hij voor het eerst bij ons kwam. Hij had erge hoestklachten, diarree en ging hard achteruit. Hij zo ziek dat hij is opgenomen op de praktijk waarbij hij 2 soorten infusen heeft gekregen evenals extra medicatie om hem weer op de rit te krijgen. Na enkele uren voelde deze man zich al aanzienlijk beter en mocht ’s nachts naar huis. De dag erna is hij nog even ter observatie gekomen maar al gauw bleek dat hij zich goed genoeg voelde om weer naar zijn gezin terug te keren. Inmiddels maakt Storm het erg goed en groeit als kool!

Back to Top